» Uutishuone » Blogi » Urheiluopistot – monien mahdollisuuksien moniottelijoita

Urheiluopistot – monien mahdollisuuksien moniottelijoita

Jukka Laakkonen

Sivistan jäsenkentässä urheiluopistot ovat pienehkö, mutta aktiivinen ja monipuolinen toimija.

Muista vapaan sivistysyön oppilaitoksista poiketen urheiluopistojen koulutus on erikoistunut liikuntaa, hyvinvointia ja terveyttä edistävään sekä valmennustoimintaan tähtäävään koulutukseen. Opistot tarjoavat liikunta-alan ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä vapaan sivistystyön koulutuksen lisäksi monipuolisesti etenkin liikunnan, hyvinvoinnin ja vapaa-ajan palveluja laajalle asiakaskunnalle ikään ja liikuntataustaan katsomatta.

Opistoista vanhin, Varalan Urheiluopisto, perustettiin Tampereelle naisvoimistelun ja naisten liikuntakasvatuksen edistämiseksi jo vuonna 1909.  Sittemmin opistoja on syntynyt eri puolelle Suomea. Kullakin opistolla on omat erityispiirteensä ja osaamisalueensa, mutta yhteistä niille kaikille on, että ne suorastaan houkuttelevat liikkumaan!

Monessa mukana

Urheiluopistot ovat varsinkin kilpaurheilua harrastaneille aina olleet tuttuja paikkoja. Moni on käynyt ainakin juniorivuosinaan leireilemässä opistoissa. Opistot ovat edelleen suosittuja leiripaikkoja; esimerkiksi lapsille ja nuorille on tarjolla liikunnallisia leirejä vasta-alkajista aina kilpaurheilijoihin saakka. Myös leirikoulut ja -rippikoulut ovat suosittuja.  Lapsiperheiden suosiossa taas ovat erilaiset ”perhelomat”, joissa voi nauttia monipuolisesti ohjatusta liikunnasta. Työyhteisöille on tarjolla kattavasti erilaisia työhyvinvoinnin palveluja. Urheiluopistojen laaja-alaisista testipalveluista löytää jokainen itselleen sopivan keinon seurata edistymistään. Opistot ovat usein mukana järjestämässä myös erilaisia liikunnallisia ja muitakin tapahtumia aina urheilukilpailuista juhannusjuhliin. Luonnollisesti opistot tarjoavat oivan majapaikan ja herkutteluhetken satunnaiselle matkailijallekin!

Huippu-urheiluakaan ei ole unohdettu. Useampi opisto on esimerkiksi saanut ns. Olympic Training Center- statuksen, joka myönnetään korkeatasoisille, olympiatason olosuhteet tarjoaville valmennuskeskuksille. Moni opisto on mukana myös urheiluakatemiaverkostossa ja toimii urheilijoiden valmennuskeskuksena ja tukee urheilijoita opiskelun ja urheilun yhdistämisessä. Urheiluopistot järjestävät myös urheiluseurojen ohjaajien, valmentajien ja seurahenkilöstön koulutusta yhteistyössä liikuntajärjestöjen/lajiliittojen ja seurojen kanssa. Opistot toimivat muutoinkin tiiviissä yhteistyössä lajiliittojen ja muiden alan toimijoiden kanssa.

Tutkitusti vaikuttavaa toimintaa

Urheiluopistoista on tullut alueensa monipuolisia palveluntarjoajia, joilla on tutkitusti suuri merkitys laajalle alueelle. Urheiluopistoilla on tutkimuksen (Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti: Raportteja 193, 2019, Suomen urheiluopistojen aluetaloudelliset vaikutukset, Susanna Kujala, Outi Hakala ja Hannu Törmä) mukaan huomattavia aluetaloudellisia vaikutuksia.  On laskettu, että urheiluopistojen toiminta kerrannaisvaikutuksineen nostaa sijaintimaakuntiensa BKT:tä yhteensä noin 226 miljoonalla eurolla. Urheiluopistojen työllistävä vaikutus on vastaavasti arvioitu olevan yhteensä lähes 2200 henkilötyövuotta, kun otetaan huomioon myös välilliset vaikutukset. Samalla urheiluopistot edistävät muun muassa maakuntiensa yksityistä kulutusta noin 93 miljoonalla eurolla, tuovat työtuloja noin 86 miljoonaa euroa sekä kunnallisverotulojakin noin 19 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi urheiluopistot vaikuttavat toiminnallaan myös esimerkiksi alueen imagoon ja houkuttelevuuteen matkailukohteena ja asuinpaikkana sekä liikuntaa edistämällä myös ihmisten terveyteen. Lisäksi opistoilla on paljon kansainvälisiä yhteyksiä ja ne lisäävät seutukunnan tunnettavuutta maailmalla.

Urheiluopistot sijaitsevat luonnonkauniilla paikoilla ja sopivat senkin vuoksi erinomaisesti myös lomakohteiksi. Kesän yhdeksi menokohteeksi kannattaakin valita jokin urheiluopistoistamme, liikkua oman mieltymyksensä mukaan ja tutustua ainakin yhteen ennen kokemattomaan liikuntamuotoon. Valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

Liikunnallista kesää!

 

 

 

Jaa

Seuraa

Jukka Laakkonen

Kirjoittaja on Sivistan työmarkkinalakimies