» Uutishuone » Blogi » Mikko Käkelä: Ruoka ja sivistys – erottamaton pari

Mikko Käkelä: Ruoka ja sivistys – erottamaton pari

Mikko Käkelä, Elintarviketeollisuusliitto

Joku saattaa vielä muistaa matkapuhelinyhtiön takavuosina paljon huomiota herättäneen mainoksen, jossa operaattori julisti suureen ääneen haluavansa olla yhdessä kaikkien kanssa, kaikkialla ja koko ajan. Kyse oli suomalaisten elämäntavan muuttumisesta sellaiseksi, jossa kännykästä tuli olennainen osa ihmisten arkea ja minuutta.

Kun pohdin, mikä yhdistää Sivistystyönantajien ja Elintarviketeollisuusliiton jäseniä, niin ainakin tuo sama mainoksessa kuvattu kaikkialla koko ajan läsnä olemisen tila. Englannin kielessä sille on osuva, hienostunut adjektiivi ubiquitous.

Yhtä lailla kuin meidän ihmisten on syötävä ja juotava joka päivä, emme pärjäisi nyky-yhteiskunnassa ilman osaamista, tietoa ja tekemisen taitoja.

Wikipedia määrittelee sivistyksen kasvatuksen kautta omaksutuksi tiedoksi ja henkiseksi kehittyneisyydeksi. Voidaan puhua esimerkiksi opillisesta tai muodollisesta sivistyksestä, ammattisivistyksestä, akateemisesta sivistyksestä sekä yleissivistyksestä tai sydämen sivistyksestä.

Sivistan jäsenistä monet tarjoavat kouluruokaa, joka on loistava tapa luoda ruokailoa. Elintarviketeollisuusliitossa haluamme aina tuoda esiin, että ruoka on paljon enemmän kuin ravintoaineiden tankkaamista.

Ruokailo ja yhteiset ateriat vahvistavat ihmisten välisiä suhteita ja luovat yhteenkuuluvuutta. Ruokailo on ruokarauhaa ja rakkautta. Yhdessä syöminen tekee hyvää sekä keholle että mielelle.

Kouluruoka voi myös olla kehittämässä ruokakulttuuriamme, jos niin haluamme. Kouluissa ylpeys suomalaisesta ruuasta voi syntyä ja kasvaa. Koulut ovat avainasemassa hyvän ruuan ilosanoman välittämisessä, mutta myös ravitsemustiedon tarjoamisessa. Suomalaisten koulujen ainutlaatuisen oppiaineen kotitalouden oppitunneilla opitaan ruuasta.

Elintarviketeollisuusliiton jäsenille, ruokia ja juomia valmistaville yrityksille, ammattisivistys ja osaaminen ovat äärimmäisen tärkeitä. Yrityksissä työskentelevät osaajat tekevät suomalaisille ruokaa joka päivä, joka puolella Suomea ja joka puolelle Suomea.

Jatkuvaa oppimista ja ammatillista työssä kehittymistä tapahtuu jäsenyrityksissämme päivittäin. Siinä vahvoina yhteistyökumppaneina ovat Sivistan jäsenet. Ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä lyhyempiä kokonaisuuksia suoritetaan ahkerasti monissa ruokayrityksissä.

Korkeaa osaamista puolestaan kysyvät muun muassa elintarvikkeiden tutkimus-, kehitys- ja innovointitehtävät sekä ruokavienti.

Elintarvikeala kärsii Suomessa usean muun toimialan tavoin osaajapulasta. Lisäksi ruokayritysten tulevaisuuden osaamistarpeet ovat kovassa muutoksessa teknologian, datan ja digitalisaation lisääntyessä ja tullessa osaksi jokaisen työtä.

Näissä muutoksissa tarvitaan jatkuvaa vuoropuhelua yritysten ja oppilaitosten eli myös Sivistan jäsenten kanssa. Pidetään siis linjat auki koko ajan, kaikkialla ja kaikkien kanssa, että voimme ratkaista haasteet yhdessä!

***

Elintarviketeollisuusliitto onnittelee lämpimästi 30 vuotta täyttävää Sivistaa. Teidän taipaleenne alkoi 1990-luvun laman syvissä syövereissä; meidän siitä vielä 50 vuotta aiemmin, kun Suomi kävi jatkosotaa ja viranomaiset säännöstelivät tiukasti kaikkea elintarviketuotantoa.

Jaa

Seuraa

Mikko Käkelä, Elintarviketeollisuusliitto

Mikko Käkelä toimii Elintarviketeollisuuden (ETL) toimitusjohtajana. ETL on Suomessa toimivien elintarviketeollisuuden yritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja.