» Blogi » Pimeyden ytimessä

Pimeyden ytimessä

Suvi Huotari

”Mitä eroa on juristilla ja monnilla? Toinen elää pohjalla ja imee sontaa ja toinen on kala.” ”Entä mistä tietää, että on todella kylmä? Juristilla on kädet omissa taskuissaan.”

Mm. näillä letkautuksilla entinen kollegani tapasi piristää päivääni. Kiitos hänelle, sillä olen useassa yhteydessä ilahduttanut muita näillä vitseillä. Vitsit saivat kuitenkin pohtimaan, että usealle lakimiehen työ näyttäytyy kaukaisena ja liituraidantäyteisenä, mistä valtaosa vitseistäkin kaiketi kumpuaa. Kuinka hyvin juristin työtä oikeastaan tunnetaan? Tai erityisesti työmarkkinajuristin työtä? Mitä tarkoittaa olla juristina töissä työnantajajärjestössä?

Työehtosopimusten kehittäminen on ensisijaisesti yhteistyötä

Jokainen naisjuristi on varmasti joskus kuullut kysymyksen siitä, onko nuttura varmasti riittävän tiukalla. Työ työmarkkinajärjestössä ei kuitenkaan ole tiukkapipoista hommaa, vaikka esimerkiksi työehtosopimusneuvotteluiden aikaan uutisointi siltä saattaakin vaikuttaa. Työehtosopimusten kehittäminen on ensisijaisesti yhteistyötä, jossa yhteensovitetaan erilaisia intressejä ja pyritään luomaan parhaita mahdollisia edellytyksiä työn teolle.

Työehtosopimusneuvottelut ovat ehkä näkyvin ja tunnetuin osa työstä. Suuri osa työstä tehdään kuitenkin neuvottelukierrosten välissä, jolloin työ keskittyy pidempiaikaisten kehityshankkeiden eteenpäin viemiseen sopijaosapuolten välisissä työryhmissä. Näissä työryhmissä valmistellaan yhteisesti haastavampia tai enemmän selvitystä vaativia kokonaisuuksia ja pyritään jo ennakolta hakemaan ratkaisuja seuraavia neuvottelukierroksia varten. Työryhmätapaamisten lisäksi ison osan työpäivistä nielaisevat tapaamisiin valmistautuminen ja taustaselvitykset.

Mielekkäintä työssäni ovat kohtaamiset jäsenten kanssa

Työehtosopimusten kehittämisen lisäksi merkittävässä roolissa on jäsenten neuvonta erilaisissa työehtosopimuksen tai työlainsäädännön tulkintaa vaativissa tilanteissa. Kysymykset vaihtelevat laidasta laitaan, ja joskus vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä, joskus asian selvittely vaatii tunteja tai päiviä. Useimmiten tilanteet ovat helpoimmin selvitettävissä ja ratkaistavissa, kun selvitystyöhön ryhdytään hyvissä ajoin toimenpiteitä suunniteltaessa. Juristi voi aidosti olla apu, ei torppaaja, kun mietitään, miten saavutetaan paras ja haluttu lopputulos.

Itselleni yksi mielekkäimmistä ja palkitsevimmista osista työtä ovat kohtaamiset jäsenten kanssa. Kohtaamisia mahdollistavat jäsenten osallistuminen työehtosopimusten kehittämisen taustaryhmiin, vierailut ja puheenvuorot erilaisissa tilaisuuksissa sekä järjestämämme koulutukset. Tämän kaiken lisäksi työnkuvaan kuuluu yhteistyö EK:n ja sen muiden jäsenliittojen kanssa sekä erilaiset viestinnälliset tehtävät. Esimerkiksi Twitterissä voi törmätä työmarkkinajuristinkin mietteisiin.

Pieni työmarkkinajärjestö on työpaikkana varsin mutkaton ja asioita puidaan usein koko tiimin voimin. Kollegiaalisuus on siis voimissaan. Moni voisikin ihmetellä, kuinka usein Etelärannassa nauretaan ja kuinka harvoin tiukkaan liituraitaan törmää. Tässä, kuten monessa muussakaan asiassa, eivät mielikuvat aina vastaa todellisuutta. Todellisuus on tässäkin tapauksessa paljon valoisampi.

 

 

Jaa

Seuraa

Suvi Huotari

Kirjoittaja on Sivistan työmarkkinajuristi.