» Uutishuone » Blogi » Opettajien työtä arvostetaan ja se näkyy myös palkoissa

Opettajien työtä arvostetaan ja se näkyy myös palkoissa

Opettajat tekevät tärkeää ja arvokasta työtä. Suomessa luottamus koulutusjärjestelmään on korkealla. Suomalaiset arvostavat koulutusta ja opettajia. Opettajuus on muuttunut yhteiskunnan mukana ja muutos tulee jatkumaan edelleen voimakkaana. Opettajakeskeisestä oppimisesta on siirrytty oppilaskeskeiseen oppimiseen. Tämä vaikuttaa merkittävällä tavalla opettajan työhön ja haastaa myös opettajia muuttamaan toimintatapojaan.

Opettajuuteen liittyvät muutokset ovat nostaneet julkisessa keskustelussa esille myös opettajien ansiotason. Keskustelussa on tuotu esille väitteitä, että opettajat olisivat palkkakuopassa. On myös sanottu, että suomalaisten opettajien palkkataso olisi osoitus siitä, että opettajia ei arvosteta. Todellisuus opettajien palkkatason osalta on aivan toinen niin kansainvälisesti kuin saman koulutustason omaaviin verrattuna.

Kun verrataan korkeasti koulutettujen ansioihin, suomalaisten opettajien keskimääräiset palkat vastaavat näitä – toisella asteella jo ylittäenkin.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa opettajien palkat ovat selkeästi matalammat kuin Suomen opettajilla. Lisäksi opettajien muut työsuhteen ehdot ovat erittäin hyvät ja ne on huomioitava palkkatason rinnalla.

Koulutus- ja tutkimusalaan tällä vuosikymmenellä kohdistuneet reaalisesti 1,5 miljardin euron leikkaukset sekä näitä ikävän usein seuranneet henkilöstövähennykset kertovat karua kieltään alan tämän hetken tilanteesta. Sapeleiden kalistelun ja palkankorotusvaatimusten sijaan opetus- ja koulutusalan työnantajien ja palkansaajien tulisi keskittyä yhteisen näkemyksen luontiin alan tilanteen osalta.

Neuvotteluosapuolet voivat yhteisesti vaikuttaa opettajien palkkaukseen työehtosopimuksia uudistamalla. Esimerkiksi palkkausjärjestelmän uudistaminen olisi tie opettajien henkilökohtaisen suoriutumisen huomioivan järjestelmän luomiseen.

Tilanteen kärjistäminen tässä tilanteessa on vahingollista sekä koko Suomelle että erityisesti koulutus- ja tutkimusalalle. Toivottavaa onkin, että koulutuksen järjestäjien haasteellinen taloudellinen tilanne on välittynyt opettajakunnan tietoon ja vaikuttaa myös opettajien yleiseen näkemykseen tilanteesta.

Jaa

Seuraa