» Uutishuone » Blogi » Nina Luukkainen: Urheiluopistoverkosto kannustaa perheitä liikkuvaan arkeen

Nina Luukkainen: Urheiluopistoverkosto kannustaa perheitä liikkuvaan arkeen

Nina Luukkainen

Lapsiperheiden liikkuvan arjen merkityksellisyys ja huoli lasten ja nuorten liikkumattomuudesta toi yhteen urheiluopistoverkoston ja Ylen Pikku Kakkosen. Tuloksena syntyi Perhe irti penkistä -kampanja.

Kampanja käynnistyi 17.9. ja jatkuu kuuden viikon ajan. Se kannustaa lapsiperheitä löytämään yhteisen tekemisen kautta merkityksellisiä asioita arkeen koko perheelle. Kimmokkeina yhteiseen tekemiseen toimivat erilaiset hauskat tehtävät. Tavoitteena on synnyttää liikettä ja vähentää turhaa paikoillaan oloa.

Kuusi askelta kohti liikkuvampaa arkea

Kampanjan pohjana toimii urheiluopistoverkoston lapsiperheille suunnattu kuusi askelta kohti liikkuvampaa arkea, joiden tarkoituksena on kannustaa erityisesti vähän liikkuvia perheitä löytämään yhteisen tekemisen kautta merkityksellisiä asioita arkeen hyvin matalalla kynnyksellä.

Lasten liikkumistottumukset juontavat juurensa perheen yhteisistä tavoista ja tottumuksista. Lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita liikkumaan ja aikuisten tehtävänä on kannustaa ja luoda kiinnostavat olosuhteet leikille ja liikkumiselle. Perheen liikuntatottumuksissa emme puhu ainoastaan siitä, miten useasti aikuiset lähtevät illalla salille tai muualle kodin ulkopuolelle liikkumaan. Toki sekin voi olla tärkeä osa aikuisten henkistä ja fyysistä jaksamista arjessa, mutta lasten liikuntatottumusten syntymiseen vaikuttaa ennen kaikkea se, miten perheessä liikutaan yhdessä. Yhdessä tekemällä lapsi oppii eri liikkumismuotoja, -taitoja ja -tapoja sekä parhaassa tapauksessa positiivisia kokemuksia liikkumisesta turvallisessa ympäristössä. Lähiympäristö metsineen ja puistoineen tarjoavat monipuolisen ympäristön aktiiviselle yhdessä tekemiselle.

Matalalla kynnyksellä alkuun

Yle julkaisee viikoittain jokaisesta askeleesta artikkelin taustoittamaan ja lisäämään aikuisten ymmärrystä liikkumisesta. Samalla korostetaan sitä, miten tärkeää aikuisen ja lapsen yhdessä tekeminen on lapsen kehitykselle ja vuorovaikutussuhteen luomiselle. Tärkeän viestin tueksi luotiin perheen yhdessä toteutettavat viikkotehtävät, joiden suorittamisessa pääsee alkuun hyvin matalalla kynnyksellä.

Lauantain lähetyksissä annettuja viikkotehtäviä voi suorittaa jokainen vanhempana, isovanhempana, kummina, enona, setänä tai tätinä yhdessä lapsen kanssa. Viikkotehtävän suorittamisen merkiksi otetaan aina ryhmäkuva Kunnian kivellä. Se voi olla mikä tahansa korkea paikka tehtävän suorittamispaikalla. Siinä aikuiset antavat lapselle kannustavaa palautetta ja lapsi saa kuulla hyvää itsestään tai toiminnastaan. Kunnian kivi -kuvia voi lähettää Pikkukakkoseen ja niitä näytetään aina lauantaina Perhe irti penkistä -tuloslähetyksen yhteydessä. Samalla julkaistaan uusi viikkotehtävä.

Lisätietoja Perhe irti penkistä -kampanjasta, sen etenemisestä ja osallistumisesta löytyy yle.fi/lapset -sivulta.

 

#perheirtipenkistä
#kunniankivi
#urheiluopistoverkosto @urheiluopistot

Jaa

Seuraa

Nina Luukkainen

Kirjoittaja on Urheiluopistot ry:n pääsihteeri