» Uutishuone » Blogi » Mitä ovat minun älyminuuttini?

Mitä ovat minun älyminuuttini?

Tari Aho

Pysähdyin miettimään mitä tekisin, jos minulle tarjottaisiin 43 800 minuuttia omaa aikaa vuodessa? Huikea luku, mutta ehkä se on helpompi hahmottaa 730 tunniksi, 30 päiväksi tai kahdeksi tunniksi päivittäin. Tekisinkö matkan, opiskelisinko uuden kielen tai opettelisinko kalastamaan…?

Uskoisitko, jos kerron että nämä kallisarvoiset minuutit ovat otettavissa käyttöön. Avaan puhelimeni ja kurkkaan asetuksista ruutuaikani. Puhelimeni kertoo päivän aikana nautitut älylaitteeni minuutit – älyminuutit. Ruutuaika kertoo myös sen, ovatko minuutit nousussa vai laskussa. Näen yhdellä vilkaisulla, käytänkö illan viimeiset valveillaolon minuutit tsekkaamalla FB:n tuoreimmat päivitykset. Lueskelinko Ilta-Sanomia puolituntia, seikkailin vakoilemassa IG:n uusia päivityksiä 20 minuuttia jne. Armotonta, koska kaikesta jää jäljet, jotka kertovat kiinnostuksen kohteeni.

Mitä minä saan näistä älyminuuteista? Rehellisesti sanottuna varmasti vähempikin päivittäinen älyseikkailu riittäisi. Tämän esimerkin minuutit on laskettu siis siten, että päivittäiseen käyttöön menisi 2 tuntia vuoden jokaisena päivänä. Puhelimeni kertoo hienosti, miten jaan aikani yhteisöjen, tieto ja lukeminen- sekä tuottavuus ja talous -osioiden välillä. Muutama minuutti aamulla lehteä selatessa, vähän työmatkalla lisää, töissä muutamat uutispäivitykset, Twitteriäkin on seurattava ja vähän kommentoiva, illalla sama juttu uudestaan ja vielä muut somen kanavat on tarkistettava. Ja hups, kaksi tuntia päivässä tuli nopeasti täyteen.
En koeta tässä kirkastaa omaa kruunuani vaan olen samassa liemessä monen muun kanssa, mutta ehkä olen vähän pysähtynyt miettimään, voisiko jotain tehdä toisin? Nostaisinko ainakin katseeni puhelimen ruudusta ja kääntyisin juttelemaan puolisolleni tai soittaisin kummitytölle… Mitä sinä tekisit vapautuvilla minuuteilla?

Jaa

Seuraa

Tari Aho

Blogisti on Sivistan johtava työmarkkinalakimies,