» Uutishuone » Blogi » Luottamuksen luominen

Luottamuksen luominen

Hanne Salonen

Työehtosopimusneuvotteluiden tuloksellinen käyminen edellyttää osapuolten välistä luottamusta. Luottamuksen ilmapiirissä on helpompaa löytää ratkaisuja kuin kyräiltäessä. Mutta mistä työehtosopimusosapuolten välinen luottamus muodostuu ja mitä se konkreettisesti on? Mikä sen rikkoo ja miten se palautetaan? Miten sitä vaalitaan?

Työehtosopimuskumppanien välinen luottamus on luottamusta sekä neuvotteluissa toimiviin ihmisiin että heidän taustallaan oleviin organisaatioihin. Vaikka asiaa ei tule ajatelleeksi, niin työehtosopimusneuvotteluihin heijastuu myös kyseessä olevan alan työpaikkojen ilmapiiri ja työpaikoilla koettu luottamus. Luottamukseen tes-pöydissä vaikuttavat monesti myös menneet tapahtumat, ja vaikka ihmiset vaihtuisivat, niin joskus työehtosopimuspöydän ilmapiiri säilyy – niin hyvässä kuin pahassakin. Luottamus neuvottelupöydissä on siis osin periytyvää.

Luottamuksen vaaliminen on helpompaa kuin menetetyn luottamuksen paikkaaminen

Parhaimmillaan työehtosopimusneuvotteluissa luottamus on sitä, että osapuolet kuuntelevat toisiaan ja pyrkivät aidosti löytämään ratkaisuja. Luottamus on myös yritystä ymmärtää toisen näkökulma asioihin, vaikka tuo ymmärrys veisi pohjaa omalta argumentaatiolta. Luottamusta on sekin, että ajatellaan luovasti ja rohkeasti, eikä pelätä yhteisiä kokeiluja. Luottamus on asiallista ja inhimillistä käytöstä. Luottamus on armollisuutta toisten ja omia virheitä kohtaan. Luottamus on kykyä ja halua unohtaa ikävät asiat ja muistella yhteisiä onnistumisia.

Olen työskennellyt useiden kymmenien työehtosopimusten parissa. Olen onnekseni saanut kokea aitoa luottamusta useissa eri työehtosopimusneuvottelupöydissä. Luottamus syntyy ihmisten välillä, vaikka anonyymisti neuvotteluosapuoliksi tai sopimuskumppaneiksi toisiamme kutsummekin. Vaihdoin hiljattain työnantajaa ja oli ilo voida jättää seuraajilleni useita työehtosopimuspöytiä, joiden osalta saatoin perehdytyksen yhteydessä kertoa toimivista ja luottamuksellisista neuvottelusuhteista. Luottamuksen vaaliminen on helpompaa kuin menetetyn luottamuksen paikkaaminen.

Erityisen lämmöllä ajattelen hiljattain menehtyneen Palvelualojen ammattiliitto PAMin neuvottelija Marko Lindforsia. Markolla oli ilmiömäinen kyky ja tahto omalla toiminnallaan synnyttää luottamusta. Marko uskoi ratkaisujen löytämiseen, osasi kuunnella muita ja loi omalla persoonallaan vaikeisiinkin neuvottelutilanteisiin uskoa ratkaisun löytymisestä.

Marko Lindforsin muistoa kunnioittaen.

Jaa

Seuraa

Hanne Salonen

Kirjoittaja on Sivistan työmarkkinajohtaja