» Uutishuone » Blogi » Jussi-Pekka Rode: Uutta kouluarkea opettelemassa – asiallisuus ja ystävällisyys hyvä pitää mielessä

Jussi-Pekka Rode: Uutta kouluarkea opettelemassa – asiallisuus ja ystävällisyys hyvä pitää mielessä

Jussi-Pekka Rode

Lapseni aloitti ensimmäisen luokan ja samalla muuttui hetkessä myös perheen arki. Puhelimeen kilkahtaa lapsen älykellosta viestejä tai opettajien lähettämiä Wilma-viestejä. Kun informaatioähky sekoittuu jännitykseen, tunnemyrsky purkautuu itse kullakin eri tavoin. Kun vielä iltapäiväkerhon jälkeen kuulin, että lapsen kaverin käsi oli siellä touhutessa murtunut, huomasin myös oman tunteeni nousevan pintaan: eikö lapsia vahdita kunnolla, laiminlyödäänkö heitä?

Tärkein tehtäväni vanhempana on keskittyä arjen pyörittämiseen ja lapseni hyvinvointiin

Uusi älykellokin herätti alkuun enemmän närkästystä kuin olisi tuonut mukanaan lupaamaansa turvaa ja tietoa siitä, missä lapseni menee. Kerroimme puolisoni kanssa lapsellemme, että kelloa ei koulussa käytetä, vaan se pidetään repussa. Nokkelana hän löysi ohjeistuksestamme porsaanreiän: iltapäiväkerhohan ei ole koulua. Viestit alkoivat kilkahtamaan puhelimeeni jo iltapäivästä ja keskittymiseni herpaantui. Myös nolous iski. Oliko hän häiriöksi siellä kerhossa muille?

Kontrollin menettäminen tuntuu itsestä pahalta. Nämä edellä mainitut ovat kuitenkin tunteita, ei tosiasioita. Arkikin lähtenee pian rullaamaan omalla painollaan. Tärkein tehtäväni vanhempana on keskittyä arjen pyörittämiseen ja lapseni hyvinvointiin. Tarvittaessa olemaan paikalla lohduttavana olkapäänä tai muistuttamaan pelisäännöistä, kuten vaikkapa älykellon käytöstä.

Annetaan oppilaitoksille työrauha

Tätä kirjoittaessani puhelimeeni kilkahtaa Wilma-viesti. Koulun apulaisrehtori toivoo henkilökunnan puolesta työrauhaa sekä viestinnässä asiallisuutta, rehellisyyttä ja ystävällisyyttä sekä myös hetken harkintaa ennen yhteydenottoa, jos asia on voimakkaasti tunnelatautunut.

Tämä on hyvä muistutus meille kaikille läpi kouluvuoden. Koulun tehtävänä on opettaa lastani, ei huolehtia minun tunteistani. Annetaan oppilaitoksille siis työrauha ja hoidetaan mahdollinen yhteydenpito asiallisesti, mutta ollaan myös itselle armollisia. Vastahan tässä kaikki opetellaan uutta arkea.

Jaa

Seuraa

Jussi-Pekka Rode

Kirjoittaja on Sivistan elinkeinopoliittinen asiantuntija