» Uutishuone » Blogi » Jose Juvonen: Paras kehittymistapa on ajan kanssa saatu kokemus, joka ei kerry hetkessä

Jose Juvonen: Paras kehittymistapa on ajan kanssa saatu kokemus, joka ei kerry hetkessä

Jose Juvonen

Kun ensimmäistä kertaa saavuin Eteläranta kymppiin, mielikuva työnantajajärjestön toiminnasta oli samea, ehkä jopa hieman mystinen. Ajattelin, että suurin osa toiminnasta olisi palkansaajapuolen kanssa vääntämistä ja kilpailua. Jokaisen mahdollisen säännöksen edukkaammaksi tulkitsemista ja hyödyllisten porsaanreikien etsimistä.

Tosiasiassa suurin osa työstä on jäsenistön juridisten ongelmien ratkaisua, mutta aivan toisella tavalla. Neuvonnassa ei missään nimessä yritetä löytää tulkinnallisia ”venytyksiä”, vaan tavoitteena on oikea lainmukainen ja sopimuksellinen tulkinta, jonka pohjalta jäsenistöä ohjataan toimimaan asianmukaisesti. Toki monesti vastaan tulee tilanne, jossa ongelmaan ei ole vakiintunutta ja varmasti oikeaa ratkaisua. Tosin tällöinkään ei tulkinnan lähtökohta ole jäsenistölle edukkaamman tulkinnan perusteeton korostaminen. Sen sijaan onnistuneen tulkinnan perusta on juridinen perustelu, ja sen pohjalta jäsentä turvataan väärinkäytöksiltä, joilla on haitallinen seuraus jäsenille. Tämä onkin jäsenneuvonnan ydin; mahdollistaa jäsenen mahdollisimman riskitön toiminta juridiikan näkökulmasta.

Mikään opittu asia ei ole hyödytöntä

Työoikeuden parissa työskentely on erittäin monimuotoista. Jokaisena työpäivänä tulee vastaan uusia koukeroita, joita on ratkottava. Aina on uusia näkökulmia, joiden perusteella tapauksia on pohdittava. Kehittymismahdollisuudet ovat näin ollen käytännössä rajattomat, eikä yksikään työpäivä ole samanlainen.

Työn luonne onkin ajatustyötä, jonka hedelmät kantavat tulevaisuuteen paljon pidemmälle, kuin niiden syntyhetkellä osaisi aavistaakaan. Myös koulutuksesta saadut opit näyttäytyvät ennalta-arvaamattoman merkityksellisinä työn suorittamisessa.

Opiskeluhetkellä vähemmän oleellisilta vaikuttaneet asiat nousevatkin esille yllättävistä kulmista, eikä voi sanoa, että mikään opittu asia olisi hyödytöntä.

Ehdottomasti suurin voimavara työssä ovat kokeneet ja auttavaiset työkaverit, joiden vuosien tai vuosikymmenten kokemuksesta saa ammennettua oppia lähes rajattomasti. Tämä seikka on myös hyvä pitää mielessä omaa osaamista kartuttaessa. Paras kehittymistapa on ajan kanssa saatu kokemus, joka ei kerry hetkessä.

Jaa

Seuraa

Jose Juvonen

Kirjoittaja on Sivistan avustava työmarkkina-asiantuntija.