» Uutishuone » Blogi » Ilman ammatillista koulutusta, yhteiskunnan rattaat pysähtyisivät ammattiosaamisen puutteeseen

Ilman ammatillista koulutusta, yhteiskunnan rattaat pysähtyisivät ammattiosaamisen puutteeseen

Jutta Vihonen

Lähitulevaisuus on muutosten ja toimintatapojen kehittämistä, hyvien asioiden vahvistamista sekä joustavien oppimistapojen ja henkilökohtaistamisen juurruttamista opiskeluarkeen. Työelämän murros ja kohtaanto-haasteet ovat ajankohtainen ilmiö, ja näen ammatillisen toisen asteen koulutuksen olevan tehokas ratkaisemaan näitä haasteita tiiviillä yritysyhteistyöllä koulutus- ja oppisopimuskoulutusten kautta.

Työpaikoilla on monesti suuri rooli amis-opiskelijan tulevaisuuden suunnan kannalta

Ammatillinen koulutus on tulevaisuudessakin joustava lisä-/täydennyskoulutus, mutta etenkin peruslähtökohdat ammatilliselle osaamiselle antava koulutus perusasteen päättäville, nykyään oppivelvollisille nuorille. Monille nuorille amis-koulutuksen työssäoppimisjaksot antavat ensikosketuksen työelämään, oman alan oppimisen lisäksi. Siksi työpaikoilla on monesti suuri rooli amis-opiskelijan tulevaisuuden suunnan kannalta. Parhaimmillaan opiskelijat saavat kesätyöpaikan tai ekan palkallisen vakiduunin harjoitteluiden kautta, samaan aikaan työpaikka saa tuoretta osaamista ja ajatuksia, joita koulutus ajankohtaisesti antaa.

Tarvitaan valmiuksia ja uusia oivalluksia

Toivon, että tulevaisuuden ammatillinen koulutus antaa nuorelle valmiudet työelämään sekä elämään muutoinkin, ja varttuneemmalle opiskelijalle uusia oivalluksia ja inspiraatiota nykyiseen, tai tulevaan uuteen työhön. Tulevaisuuden ammatillisen koulutuksen kannattaa olla myös selvillä siitä, millaisia tulevaisuuden nuoret, opiskelijat ja täydennyskouluttautujat ovat. Millaista otetta opetukselta odotetaan, millaisia valmiuksia heillä on tai miten he odottavat saavansa konkreettista osaamista esimerkiksi kestävästä kehityksestä omalla alallaan.

Ammatillisen tutkinnon suorittajat ovat valmistuessaan arvostettavan suorituksen saavuttaneet, joten toivon amisten arvostuksen kasvamista. Ilman ammatillista koulutusta, yhteiskunnan rattaat pitkällä ajalla pysähtyisivät ammattiosaamisen puutteeseen. Tämä on mielestäni aika merkittävä syy sille, miksi jokaisen tulisi arvostaa ammatillisia opiskelijoita, koulutuksenjärjestäjiä ja työssäoppimispaikkoja tarjoavia työnantajia.

Jaa

Seuraa

Jutta Vihonen

Kirjoittaja on Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry:n puheenjohtaja,