» Uutishuone » Blogi » Hei me äänestetään, taas!

Hei me äänestetään, taas!

Laura Rissanen

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi tänään. Moni äänioikeutettu miettii yhä, ja ihan syystä, että mitkä ihmeen aluevaalit ja mistä niissä äänestetään. Asiaa ei auta sekään, että vaaleissa näytetään kampanjoitavan niin bensan hinnankorotuksia vastaan kuin Nato-jäsenyyden puolesta. Ei toki ole ensimmäinen kerta, kun vaalien alla puhutaan jostain ihan muusta kuin siitä, mistä ollaan päättämässä.

Mistä sitten ollaan päättämässä? Vaaleissa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle. Alueet noudattavat pääsääntöisesti maakuntarajoja, poikkeuksen muodostaa Uusimaa. Uudellemaalle muodostuu peräti neljä eri aluetta ja lisäksi Helsinki vastaa jatkossa itse sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta eivätkä helsinkiläiset siksi vaaleissa äänestä.

Mistä aluevaltuutetut sitten päättävät? Aluevaltuustot päättävät jatkossa omien hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä. Aiemmin nämä ovat olleet kuntien vastuulla.

Kyse on isoista asioista kuten perus- ja erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, vammaispalvelut, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, mielenterveyskysymykset, ikääntyneiden palvelut sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Puhutaan miljardiluokan kokonaisuuksista. Uudet valtuutetut ovatkin paljon vartijoina sen suhteen, miten ikääntyvässä Suomessa resurssit fiksusti riittävät hyvinvointiyhteiskunnan tarpeeseen.

Rahoituksen riittävyydestä vaalikeskusteluissa sentään on puhuttu. Myös puolueiden vaaliohjelmissa nostetaan vahvasti esiin erilaisia keinoja siihen, miten palvelut parhaiten tulevaisuudessa järjestetään. On puhuttu sote-asemien sijainnista ja etävastaanottojen lisäämisestä.

Yksi kokonaisuus, jonka soisi saavan lisää huomiota on se, että monet koulutuksen tukipalveluista siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle. Oppilas- ja opiskelijahuollon merkitys on korostunut koronapandemian keskellä ja olemme nähneet ennen kaikkea sen, miten tärkeä on varmistaa, että lasten ja nuorten sote-palvelut ovat jatkossakin lähellä lapsia.

Kysynkin kaikilta aluevaaliehdokkailta, miten turvataan oppilas- ja opiskelijahuollon laatu ja saavutettavuus uudessa organisaatiossa? Miten varmistetaan, että kaikki koulutuksen järjestäjät ovat tasavertaisesti mukana opiskeluhuollon suunnittelussa?

Aluevaaleissa on siis aidosti kyse siitä, miten varmistetaan, ettei järjestämisvastuun siirto hyvinvointialueille vie opiskeluhuoltoa entistä kauemmaksi oppilaitoksen arjesta ja opiskelijoista. Ennaltaehkäisevä ja yhteisöllinen työ mahdollistaa varhaisen puuttumisen oppijoiden vaikeuksiin, ennen kuin ne kehittyvät vaikeammiksi. Jos helsinkiläisenä saisin äänestää, olisi tässä yksi kynnyskysymys ehdokasvalintaan. Bensanhintaa tai Nato-kantaa tärkeämpi.

Kaikista tärkeintä tietysti on äänestää, kuten kaikissa vaaleissa. Äänestysprosentin ennustetaan jäävän ennätysalhaiseksi – vielä on mahdollisuus osoittaa ennustukset vääräksi.

Jaa

Seuraa

Laura Rissanen

Kirjoittaja on Sivistan johtaja.