» Uutishuone » Blogi » Harjoittelijana Sivistystyönantajissa

Harjoittelijana Sivistystyönantajissa

Elsa Lipponen

Suoritin omiin maisteriopintoihini kuuluvan harjoittelun tämän alkukesän aikana Sivistalla. Sivistystyönantajat eivät ennen työhaastattelukutsua sanoneet järjestönä itselleni oikeastaan kauheasti mitään. Tiesin, että kyseessä on koulutusalan työnantajajärjestö, mutta järjestön tarkempi toiminta oli itselleni jokseenkin hämärän peitossa. Harjoittelun ensimmäisenä päivänä kävimmekin harjoitteluohjaajani kanssa kattavan keskustelun siitä, mitä Sivistystyönantajat liittona oikeastaan on ja mitä he tekevät. Erityisesti yhteiskunnallinen vaikuttamistyö oli ollut aiemmin vaikeasti hahmotettavaa, ja keskustelun jälkeen kirkastuikin entisestään, kuinka mielenkiintoiseen harjoittelupaikkaan olinkaan päässyt.

Työtehtävät kehittivät viestinnän taitoja ja alan sisältöosaamista

Harjoittelutehtäviini kuuluivat ennen kaikkea erilaiset viestinnälliset ja hallinnolliset tehtävät. Pääsin heti tutustumaan erilaisiin koulutusalaan liittyviin raportteihin ja kirjoittamaan niistä uutisia ja tiivistelmiä. Näitä raportteja läpi käydessä tarttui päähänkin valtava määrä tietoa koulutusalasta ja koulutuspolitiikan kysymyksistä kuin vahingossa. Harjoitteluni aikana suunnittelin myös muun muassa nettisivujen hakukoneoptimointia, tulevaa uutiskirjettä, sekä loin Sivistalle oman Instagram-tilin, joka löytyy muuten Intagramista nimimerkillä @Sivistysta. Työtehtävät kehittivätkin sekä viestinnän taitojani että oman alani kasvatustieteen sisältöosaamista.

Järjestöt tekivät positiivisen vaikutuksen potentiaalisina tulevaisuuden työnantajina

Pääsin harjoitteluni aikana osallistumaan myös erilaisiin seminaareihin, tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Näistä mieleenpainuvimpia olivat esimerkiksi Tiedefoorumi 2019 ja EK:n järjestämä teemailtapäivä yhteisöviestijöilleen. Kenties mielenkiintoisinta harjoittelussa olikin juuri tutustua liittojen toimintaan tarkemmin vierailemalla tapahtumissa ja tutustumalla ihmisiin. Koen saaneeni harjoittelun aikana melko kattavan kuvan työnantajaliittojen toiminnasta ja järjestökentästä yleisestikin. Liittojen toiminta ja valta on monesti melko näkymätöntä sidosryhmien ulkopuolisille ihmisille, ja sainkin nyt aivan uudella tavalla ymmärrystä esimerkiksi suomalaisista työmarkkinoista ja koulutuspoliittisesta vaikuttamisesta. Järjestöt tekivät ehdottomasti vaikutuksen potentiaalisina tulevaisuuden työnantajina itsellenikin.

Kaiken kaikkiaan voin lämpimästi suositella korkeakouluharjoittelua Sivistalla ja miksei muissakin liitoissa. Liittojen tekemä työ on mielenkiintoista ja monipuolista, ja ainakin itse koen saaneeni erinomaisen perehdytyksen ja jatkuvaa ohjausta aina tarvittaessa. Tämän kokemuksen jälkeen suuntaa hyvillä mielin kesälomalle ja syksyllä häämöttävän gradun kimppuun!

Jaa

Seuraa

Elsa Lipponen

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston opiskelija, joka toimi korkeakouluharjoittelijana Sivistassa touko-kesäkuun aikana.