Blogi

Sini-Maria Melanen

Sini-Maria Melanen: Lukemisen ei tarvitse olla suorittamista

Olen aina lukenut omasta mielestäni vaivalloisen hitaasti, enkä yhtä paljon kuin kenties pitäisi. Tästä huolimatta päädyin opiskelemaan kirjallisuustiedettä. Enpä arvannut, miten äärettömän arvokkaan pääoman saisin tämän päätöksen ansiosta itselleni.  Ensikosketukseni kirjallisuuden klassikkoihin taisi olla lapsuudenkotini kirjahyllystä löytämäni Jane Austinin Ylpeys ja ennakkoluulo -teos. Muistan kirjan punaiset kannet, hieman kellastuneet lehdet ja vanhan paperin tuoksun. Tarina…

Paula Tuovinen

Paula Tuovinen: Suomi nousuun kehyksen jättimäisillä tutkimus- ja kehittämispanostuksilla

On erinomaista, että hallitus piti kehysriihessä aiemmat päätöksensä, joilla tutkimus- ja kehittämisrahoitusta kasvatetaan kehyskaudella merkittävästi – 280 miljoonalla eurolla vuosittain. Tavoitteena on, että T&K-investointien määrä nousee vähitellen neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Julkinen panostus toteutuu, kunhan myös yritykset panostavat lisää TKI-toimintaan, mikä on tärkeätä muistaa. 

Jussi-Pekka Rode

Jussi-Pekka Rode: Ammatillisen leikkaukset sattuvat, mutta keneen ja kuinka paljon?

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat pettyneitä ja huolissaan. Ammatillisesta koulutuksesta leikataan 100 miljoonaa euroa, mikä vastaa noin 5 prosentin leikkausta koko budjetista. Tämä vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön arvioiden mukaan noin 8300 tavoitteellista opiskelijavuotta. OKM:n mukaan yksi tavoitteellinen opiskelijavuosi vastaa vuoden mittaiseen täysiaikaiseen opiskeluun myönnettäviä resursseja, jotka koulutuksen järjestäjä voi käyttää yhden opiskelijan koko vuoden kestävään koulutukseen…

Analyysi: Koulutuksen erityissuojelu jatkui kehysriihessä 2024

Petteri Orpon hallituksen taival alkoi kesällä 2023 sivistysalan näkökulmasta hyvin myönteisissä merkeissä. Sivistysalan ääntä oli kuultu: hallitusohjelman sisällöt olivat näkökulmastamme erittäin hyvät. Hallitusohjelmassa päätetyt isot säästötoimetkin kohdistuivat pääosin muille sektoreille – puhuttiin koulutuksen erityissuojelusta. Vuottakaan ei ole kulunut, kun hallitus joutui jo laatimaan uusia leikkauslistoja julkisen talouden tilanteen heikkouden vuoksi. Ensimmäiset päätökset kehysriihestä julkistettiin tiistaina….

Piia Alvesalo

Piia Alvesalo: Lisää hyvinvointia ja tuottavuutta – ratkaisu ei ole kaukana

knakngdsg<sn   Tällainen merkkien ei mitään kertova sekasotku olisi silmiesi edessä, jos et osaisi lukea. Onneksi osaat. Koska sinulla on osaamista, osaat lukea ja ymmärrät lukemasi.  Osaaminen on sana, jonka kuulemme nykyään kaikkialla. Mitä varsinaisesti sanalla osaaminen oikeastaan tarkoitetaan? Onko se koulutusta, tutkimusta vai sivistystä? Kaikkia näitä kyllä, mutta myös paljon muuta. Aikoinaan kuulin hyvän…

Aleksi Sandroos

Aleksi Sandroos: Vapaasta sivistystyöstä leikkaaminen ei helpota hallituksen murheita

Hallituksen viesti koulutuksen erityissuojelusta leikkaustoimissa antoi luottamusta siihen, että suomalaisten osaamiseen ja sivistykseen panostetaan myös jatkossa. Tämä lupaus uhkaa kuitenkin jäädä täyttämättä, kun hallituksen neuvotteluissa suunnitellaan vapaan sivistystyön leikkauksia.

Laura Riuttanen

Laura Riuttanen: Ilmastotekoja ei synny ilman osaavia tekijöitä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 sivistyksen teemavuodeksi. Teema on tarpeen, sillä nykyinen elämänmenomme ei ole kestävällä pohjalla. Luonnonvarojen ylikulutus ja liiallinen rahan tavoittelu on sivistymätöntä. Sivistykseen kuuluu toisista ihmisistä, muista lajeista ja yhteisestä kodistamme maapallosta huolehtiminen. Tähän tarvitaan sydän, kädet ja pää.  Jokainen meistä joutuu tavalla tai toisella elämään ilmastonmuutoksen kanssa. Siksi ilmasto-…

Susanna Niinistö-Sivuranta

Susanna Niinistö-Sivuranta: Tasa-arvon tie on pitkä – Kuljemme jo eri maisemissa kuin Minna Canth, mutta loppusuoraa ei näy

Yhteiskunnallinen eriarvoisuus tai tasa-arvoisuus syntyy teoista ja sanoista. Jokainen meistä on osaltaan vastuussa siitä, että tulevaisuutemme olisi oikeudenmukaisempi ja yhdenvertaisempi. Koulutuksella – sen rakenteilla ja resursseilla – on valtava merkitys monimuotoisen ja osallisuutta vahvistavan tulevaisuuden näkökulmasta.  Tasa-arvoisen yhteiskunnan tavoitteena tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet kaikille. Kun katsoo suomalaista koulutuskenttää juuri nyt, voi havaita monia huolestuttavia kehityskulkuja….

Hanne Salonen

Hanne Salonen: Sivistysalan työehtosopimuksia on kyettävä uudistamaan – opettajia koskeva työaikajärjestelmä jopa sadan vuoden takaa

Opetusta ja opettajia koskevat määräykset ovat Sivistysalan työehtosopimuksissa monin paikoin vanhentuneita, epäloogisia ja tarpeettoman vaikeatulkintaisia. Ne myös aiheuttavat epäoikeudenmukaisuuden kokemusta oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Erityisesti työaikaan ja palkallisiin vapaisiin liittyvien ehtojen kehittäminen törmää kuitenkin joka neuvottelukierroksella siihen, että ammattiliitot edellyttävät vanhoista eduista voitavan pitää yksilötasolla kiinni. Sivista ei ole neuvotteluissa pyrkinyt hakemaan muutoksilla säästöjä, vaan esimerkiksi…

Heikki Kuutti Uusitalo

Heikki Kuutti Uusitalo: Suomi ei edelleenkään pysy pinnalla ilman osaamista

Keväällä 2023 valtiovarainministeriö laati uutta hallitusta varten menokartoituksen, jossa etsittiin mahdollisia säästökohteita eri sektoreilta. Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa monet ehdotuksista otettiinkin huomioon, ja punakynää käytettiin valtion budjettiin ennätyksellisen 1,5 miljardin euron edestä. Viime joulun alla valtiovarainministeriöstä ja hallituspiireistä alkoi kiiriä uusi vakava viesti. Julkisen talouden huono tilanne edellyttää lisäsäästöjen etsimistä, jos talousraameissa halutaan pysyä. Lisäsäästöjen…